Go Back
+ servings

Prosty przepis na domowe meksykańskie taco

Magdalena
Czas przygotowania 1 hour
Rodzaj dania Główne dania
Ilość 4

Składniki
  

  • 500 g mielonego mięsa
  • 4 gotowe tortille
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • przyprawy - oregano, bazylia, sól
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 1 zielony ogórek
  • 1 cebula
  • ser żółty
  • sałata
  • śmietana 18%
  • sos tabasco
  • przyprawa do taco
  • olej
  • 1 puszka kukurydzy

Instrukcje
 

  • podsmażyć mielone mięso w garnku lub na głębszej patelni
  • dodać pomidory w puszce
  • dodać wyciśnięty czosnek
  • przyprawić solą, oregano, bazylią
  • wymieszać wszystkie składniki
  • dusić na średnim ogniu przez pół godziny
  • 5 minut przed końcem duszenia dodać przyprawę do taco oraz sos tabasco (według uznania)
  • pokroić w nieduże kawałki pomidory, ogórka i cebulę
  • warzywa włożyć do miski
  • w drugiej misce włożyć liście sałaty i wymieszać ją ze śmietaną
  • zetrzeć ser (jeżeli jest w kostce)
  • dodać ser do sałaty ze śmietaną
  • do tortilli włożyć niedużą porcję mięsa, warzywa i sałatę z dodatkami 
  • można dodać także kukurydzę

Notes

Do taco można dodawać różne składniki jak świeża kolendra lub natka pietruszki, papryka, salsa z awokado i limonką, czerwona cebula i wiele innych. Taco również smaczne jest nie tylko z mięsem wołowym, ale także można wykorzystać pokrojoną drobno pierś z kurczaka.
Tagi ostre
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!