Go Back
+ servings

Przepis na domowe chipsy z piekarnika

Magdalena
Czas przygotowania 30 minutes
Rodzaj dania Przekąski
Ilość 1 porcja

Składniki
  

  • ziemniaki
  • sól
  • tymianek
  • masło lub oliwa

Instrukcje
 

  • obrać i umyć ziemniaki
  • pokroić ziemniaki w cienkie plastry (1mm)
  • posmarować roztopionym masłem lub oliwą
  • posypać plastry ziemniaków solą
  • ułożyć plastry ziemniaków na blaszce z papierem do pieczenia
  • nagrzać piekarnik do 220 stopni
  • piec około 10 minut (aż do zarumienienia)
  • odczekać, aż do uzyskania chrupkości chipsów

Notes

Przepis na chipsy jest dosyć prosty. Można także doprawić je inaczej w zależności od upodobania, np. papryką czerwoną. Ważne jest, aby chipsy były chrupiące i zarumienione. Należy także pamiętać, aby plastry chipsów nie nachodziły na siebie. Nie zawsze chipsy wyjdą idealnie za pierwszym razem, ale przy kolejnej próbie będą na pewno o wiele lepsze.
Tagi domówka
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!