Go Back
+ servings

Przepis na domową shoarmę jak ze Sphinxa

Magdalena
Czas przygotowania 1 hour
Rodzaj dania Główne dania
Ilość 4

Składniki
  

  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 1/2 łyżeczki kopru włoskiego, nasion kolendry, mielonego ziela angielskiego, ostrej papryki, pieprzu cayenne, kurkumy
  • 1 łyżeczka kminku rzymskiego, granulowanego czosnku, papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, cynamonu
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli

Instrukcje
 

  • przyprawy w formie nasion jak koper włoski, kolendra ucierać w moździerzu. (można także użyć młynka)
  • wrzucić przyprawy do niedużej miski
  • dodać resztę przypraw oraz sól
  • wymieszać dokładnie wszystkie przyprawy
  • umyć polędwicę wieprzową i oczyścić z błon
  • podzielić polędwiczkę wzdłuż włókien na dwie części
  • pokroić obie części w poprzek włókien w dosyć cienkie plastry
  • doprawić mieszanką przypraw
  • polać mięso odrobiną oleju
  • dokładnie natrzeć mięso 
  • odstawić mięso do lodówki na dwie godziny
  • smażyć na nagrzanej patelni aż do zarumienienia

Notes

Tak aromatycznie doprawione i delikatne mięso można podać z różnymi dipami, np. z dipem czosnkowym, musztardowym, czy też pomidorowym. Warto także do mięsa ugotować ryż z przyprawą curry oraz zrobić sałatkę. Wyśmienicie smakuje także z pitą dzięki czemu danie będzie wyglądało tak jak serwowane w restauracji. Można także zamiast ryżu usmażyć złociste i chrupiące frytki.
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!