Cofnij
+ servings

Przepis na domowe belgijskie frytki

Magdalena
Czas przygotowania 1 godzina
Rodzaj Przekąski
Ilość 1 porcja

Składniki
  

  • 1 kg ziemniaków
  • olej roślinny
  • majonez lub sos na bazie majonezu
  • szczypta soli

Instrukcje
 

  • obrać ziemniaki
  • odłożyć na chwilę obrane ziemniaki do garnka z zimną wodą
  • pokroić ziemniaki w kształt frytek o szerokości lekko ponad 1 cm
  • wlać olej do frytkownicy
  • rozgrzać olej do temperatury około 140 stopni
  • smażyć niewielką partię frytek na rozgrzanym oleju przez około 10 minut
  • wyciągnąć frytki z frytkownicy
  • odciągnąć nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego
  • pozostawić frytki do wystygnięcia
  • smażyć frytki w frytkownicy 2 raz (w temperaturze 190 stopni) aż do ich zarumienienia
  • wyciągnąć frytki
  • posolić
  • polać majonezem lub sosem na bazie majonezu

Uwagi

Takie frytki pomimo, że nie są najzdrowszą przekąską smakują wyśmienicie. Charakteryzują się chrupkością i złocistym kolorem. Przepis nie wymaga także dużej ilości składników. Wystarczy poświęcić tylko chwilę, by cieszyć się smakiem belgijskich frytek.
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!