Go Back
+ servings

Przepis na domowego Red Bulla

Magdalena
Czas przygotowania 1 hour
W temperaturze pokojowej 4 hours
Rodzaj dania Napoje
Ilość 1 porcja

Składniki
  

  • 4 pomarańcze
  • 2 limonki
  • 2 cytryny
  • 225 g cukru
  • 1,25 l wody
  • 1 g kwasku cytrynowego
  • 20 g korzenia żeń-szenia
  • 1,5 g kofeiny w kapsułkach
  • 1 g nicyny
  • 1 g tauryny
  • 2,5 ml ekstraktu z miłorzębu japońskiego

Instrukcje
 

  • zetrzeć na tarce skórki z pomarańczy, cytryny i limonki lub delikatnie obrać owoce ze skórki
  • osobno do miski włożyć skórki z pomarańczy i osobno do drugiej miski skórki z cytryny i z limonki 
  • wymieszać skórki z pomarańczy z cukrem 75 g
  • wymieszać skórki z cytryny i limonki z cukrem 75 g 
  • ugniatać skórki z pomarańczy z cukrem przez około 5 minut
  • tyle samo czasu ugniatać skórki z limonki i cytryny z cukrem
  • zalać wodą miskę ze skórkami z pomarańczy (½ szklanki) i miskę ze skórkami z limonki i cytryny (½ szklanki) 
  • ofoliować oby dwie miski ze skórkami lub ewentualnie przykryć talerzami
  • pozostawić miski w temperaturze pokojowej na około 4 godz.
  • skórki wraz z powstałym sokiem wlać do garnka
  • zalać je litrem wody
  • dodać korzeń żeń-szenia oraz 75 g cukru
  • gotować 2 minuty na średnim ogniu 
  • zdjąć z ognia na minutę
  • wyciągnąć skórki i korzeń żeń-szenia
  • płyn przelać przez sitko do miski lub innego wysokiego naczynia
  • dodać odpowiednią ilość pozostałych składników (niacyna, kofeina i ekstrakt z miłorzębu japońskiego)
  • schłodzić w lodówce

Notes

Energetyk jest bardzo intensywny, więc można regulować jego smak dolewając odrobinę wody. To ciekawa alternatywa dla kupnych energetyków w puszce. Powyższy przepis przedstawia mniej czasochłonną wersję napoju jednak można również zamiast 4 godzin,  przygotowywać syrop z pomarańczy, cytryny i limonki znacznie dłużej, około 2-3 dni. Oleo saccharum (syrop) różni się tym, że jest znacznie bardziej oleisty i intensywniejszy w smaku. Taki syrop należy przechowywać w słoiku. Oleo saccharum przygotowuje się wrzucając skórki z cytrusów do słoika, zasypując cukrem i odstawiając na 2 dni. Syrop należy po 2 dniach odcedzić i przelać do mniejszego naczynia. Oleo saccharum zaczyna się psuć po 3 dniach od odcedzenia, więc nie warto przechowywać go dłużej.
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!