schłodzić wodę gazowaną
wlać wodę do garnka lub miski (może być z kranu)
rozpuścić w wodzie łyżeczkę soli
obrać 3 cebule
pokroić w plastry o grubości około 1 cm
rozdzielić plastry na pojedyncze krążki
wybrać największe krążki
włożyć krążki do przygotowanej wcześniej wody
do drugiej miski wsypać około 200 g mąki (pszenna typu 500)
dodać do mąki 250 ml schłodzonej wody gazowanej (najlepiej trzymanej w lodówce)
dokładnie wymieszać
przygotować na talerzu bułkę tartą (mogą być pokruszone płatki kukurydziane)
krążki cebulowe włożyć do miski z ciastem
kolejno obtoczyć w bułce tartej (lub płatkach)
wlać olej do garnka (taką ilość, aby krążki pływały)
rozgrzać olej do 180 stopni C
smażyć krążki do uzyskania złotego koloru
obrócić podczas smażenia
krążki odłożyć na ręcznik papierowy
krążki odłożyć na talerz