Go Back
+ servings

Przepis na domowego Chikkera jak z McDonald’s

Magdalena
Czas przygotowania 35 minutes
Rodzaj dania Przekąski
Ilość 1

Składniki
  

  • 100 g piersi z kurczaka
  • 120 ml mleka
  • 1 podłużna bułka pszenna
  • 1 łyżka majonezu i musztardy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki soli i przyprawy do kurczaka
  • sałata
  • szczypta pieprzu
  • olej

Instrukcje
 

  • do miski wlać mleko
  • do mleka dodać pół łyżeczki soli
  • dodać do mleka też tyle samo przyprawy do kurczaka (½ łyżeczki)
  • do mleka dodać także trochę pieprzu
  • wymieszać wszystkie składniki marynaty do kurczaka
  • namoczyć piersi z kurczaka w marynacie
  • na talerz lub tacę wsypać łyżkę mąki i 2 łyżki bułki tartej
  • wymieszać składniki panierki 
  • do garnka wlać sporą ilość oleju 
  • rozgrzać olej do 180 stopni 
  • wyjąć pierś z kurczaka z marynaty
  • panierować piersi z kurczaka
  • włożyć kurczaka w panierce do rozgrzanego oleju
  • smażyć kurczaka na głębokim tłuszczu aż do zarumienienia panierki
  • odsączyć kurczaka z tłuszczu
  • bułkę włożyć do piekarnika, aż do momentu, kiedy się zagrzeje (może być też toster)
  • do łyżki musztardy dodać łyżkę majonezu
  • wymieszać dwa składniki sosu
  • ciepłą bułkę przekroić na pół
  • posmarować bułkę sosem
  • położyć liście sałaty
  • położyć kawałki kurczaka
  • na końcu docisnąć drugą częścią bułki 

Notes

Tak przygotowany Chikker jest smaczną przekąską. Czas przygotowania Chikkera nie jest długi. Wystarczy jedynie poświęcić lekko ponad pół godziny czasu. Warto spróbować zrobić domowego Chikkera na szybki obiad, na lunch do pracy lub jako przekąskę dla dzieci. 
Tagi kurczak, Mc'donalds
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!