Go Back
+ servings

Przepis na domową pizzę jak z Da Grasso

Magdalena
Czas przygotowania 40 minutes
Wyrośnięcie ciasta 2 hours
Rodzaj dania Główne dania
Ilość 1 pizza

Składniki
  

Ciasto

  • 250 g mąki typu 00
  • 30 g drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy

Instrukcje
 

  • pokruszyć drożdże do miski 
  • dodać cukier
  • dodać kilka łyżek ciepłej wody (38 stopni C)
  • wymieszać składniki
  • odstawić na kilka minut
  • dodać mąki, oliwę 
  • dodać pozostałą ciepłą wodę (zostawić tylko trochę)
  • pozostałą wodę wymieszać z solą 
  • rozrobić ciasto
  • dodać wodę wymieszaną z solą
  • wyrobić ciasto do momentu aż będzie gładkie i elastyczne
  • włożyć ciasto do miski 
  • pozostawić na około 2 godziny do wyrośnięcia (można przykryć czystą ściereczką)
  • rozwałkować ciasto
  • nałożyć ulubione dodatki 
  • piec pizzę w temperaturze około 220 stopni Celsjusza przez około 15 minut

Notes

Na ciasto można położyć swoje ulubione składniki, np. smażone kawałki kurczaka, paprykę, oregano, ser żółty lub wędzony boczek, salami, cebulę. Można także użyć takich dodatków jak świeże pomidory, gotowane brokuły, ser pleśniowy, kukurydza, oliwki, czy także pieczarki. Każda pizza niezależnie od użytych składników będzie na pewno smaczna. Najważniejsze, aby ciasto było chrupiące i delikatnie zarumienione na brzegach. 
Tagi Da Grasso, pizza
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!