Czasami najprostsze dania są najsmaczniejsze. Nie chcesz eksperymentować z obiadem, a do tego poszukujesz pomysłu, który pozwoli wykorzystać składniki, które już masz w lodówce? Poznaj przepis na ziemniaki zapiekane z serem! To danie, które robi się wyjątkowo łatwo i szybko. Z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom i na stałe zagości na Twoim stole.

Składniki:

– 0,5 kg ziemniaków (najlepiej sprawdzą się odmiany sałatkowe)

– 150 g sera żółtego, typu gołda, cheddar lub ementaler

– 100 ml mleka

– 200 ml śmietany 30%

– 1 łyżka masła

– 2 ząbki czosnku

– szczypta soli i pieprzu

– ulubione zioła do smaku, np. tymianek, majeranek, rozmaryn

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć, a następnie pokroić w plastry o grubości mniej więcej 0,5 cm. Ser żółty zetrzeć na tarce o oczkach średniej grubości.

2. Do rondelka wlać mleko i śmietanę, wymieszać. Dodać zgnieciony na prasce czosnek. Podgrzać mieszankę na małym ogniu, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia.

3. Naczynie do pieczenia (najlepiej żaroodporne) wysmarować masłem. Ułożyć w nim jedną warstwę ziemniaczanych plastrów, doprawić solą i pieprzem i posypać połową startego sera żółtego. Następnie ułożyć drugą warstwę i powtórzyć czynności.

4. Ułożone w naczyniu warstwy ziemniaków polać przygotowaną wcześniej mieszanką śmietany i mleka. Całość obficie oprószyć wybranymi ziołami.

5. Wstawić naczynie do piekarnika, rozgrzanego wcześniej do temperatury 180 stopni, na około 50 minut. Gdy wierzch zapiekanki się zarumieni, danie jest gotowe do spożycia.

Łączny czas przygotowania: około 65 minut

Ilość porcji: 2-3

Trudność: łatwe

Koszt: tanie

Ziemniaki zapiekane z serem mogą być alternatywą dla zwykłych, gotowanych kartofli podawanych do obiadu, zwłaszcza przy okazji dużych, uroczystych posiłków. Są jednak na tyle pożywne, że z powodzeniem mogą funkcjonować jako samodzielne danie. Dobrym pomysłem będzie dołączenie do nich lekkiej sałatki. Ziemniaki zapiekane z serem to potrawa odpowiednia dla wegetarian, ale również dla osób, które lubią posiłki inspirowane tradycyjną polską kuchnią.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *