Czerwona soczewica jest źródłem wielu witamin. Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego jest polecana kobietą w ciąży, a przez stosunkowo niewielka ilość sodu przy dużym poziomie potasu sprzyja zapobieganiu nadciśnienia, zmniejsza ryzyko udaru i chorób serca, a przy okazji obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Dlatego właśnie postanowiłam przygotować z niej wyśmienite i sycące danie jakim jest: zupa krem z czerwonej soczewicy.

Składniki na ok 2 litry (ok. 4 porcje):

Zupa krem:

  • 100-150 g czerwonej soczewicy
  • 500 ml (2 szklanki) mleka kokosowego
  • 500 ml (2 szklanki) wywaru z warzyw
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżki oleju lub masło 
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku

Dodatki do zupy krem (według uznania): 

  • grzanki
  • ziarna słonecznika
  • płatki migdałów

Sposób przygotowania: 

1. Zalewamy soczewicę wrzątkiem odstawiamy na bok, aby namiękła.

2. Obieramy cebulę i siekamy ją w kostkę.

3. Myjemy papryki i drobno kroimy. Odstawiamy w miseczkach na bok.

4. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło (według własnego upodobania) i podsmażamy cebulę by się zeszkliła. 

5. Obieramy czosnek i dodajemy do smażonej cebuli.

6. Przyprawimy mieloną papryką i imbirem oraz dorzucamy szczyptę gałki muszkatołowej. 

7. Odcedzamy soczewicę i wraz z pokrojona papryką dodajemy ją do cebuli. Całość smażymy przez ok 5 minut ciągle mieszając. 

8. Do garnka wlewamy wywar warzywny oraz wrzucamy wszystkie składniki z patelni. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut. 

9. Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze 40 min.

10. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie miksujemy na gładki krem oraz doprawiamy solą i pieprzem według uznania.

11. Rozlewamy zupę do misek i dodajemy swoje ulubione dodatki: grzanki, ziarna słonecznika lub płatki migdałów.

Takie danie z całą pewnością sprawdzi się w upalne dni gdyż spokojnie można je jeść także na zimno. 

Smacznego!

Całkowity czas przygotowania: ok. 60 minut

Ilość porcji: 2 litry zupy, ok. 4 porcje

Trudność: łatwa

Koszt: średni

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *