Żurek z kiełbasą i ziemniakami to polska zupa posiadającą wieloletnią tradycję. Sprawdzi się on zarówno na zwykły obiad jak i wielkanocny posiłek w rodzinnym gronie. Żurek można wzbogacić o wyrazisty boczek lub jajko ugotowane na twardo. Dzięki temu zupa będzie jeszcze bardziej sycąca. 

Składniki.

  • natka pietruszki
  • włoszczyzna- 1 porcja
  • cebula- 1 sztuka
  • czosnek- 1/2 ząbki
  • wędzony boczek- 60 g
  • biała kiełbasa (surowa)- 750 g 
  • ziemniaki- 500/600 g
  • żurek (zakwas)- 550 ml
  • sól- 1,5 łyżeczki
  • suszony majeranek- 2 łyżeczki
  • pieprz- do smaku
  • liść laurowy- 3 sztuki
  • ziele angielskie- 6 sztuk
  • śmietana 30%- 200 ml
  • jaja ugotowane na twardo- 5/7 sztuk
  • woda do gotowania

Wykonanie.

  1. Warzywa wchodzące w skład włoszczyzny umyć i obrać. Następnie marchew pokroić na plastry średniej grubości, a cebulę na dość drobną kostkę. Posiekane warzywa umieścić w dużym garnku i zalać wodą (1,5-2 l). Potem dodać ziele angielskie oraz liść laurowy. Całość gotować na średnim ogniu pod przykryciem około 25 minut. 
  2. W międzyczasie należy pokroić ziemniaki oraz boczek w kostkę a kiełbasę w grubsze plastry. Boczek i kiełbasę podsmażyć lekko na patelni.
  3. Po upływie czasu do garnka można już ziemniaki pokrojone wcześniej w kostkę, a także podsmażony boczek i kiełbasę
  4. Zawartość naczynia należy gotować kolejne 20-25 minut na małym ogniu do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec można dodać majeranek oraz sól i pieprz do smaku.
  5. Następnie należy dodać zakwas, po czym całość gotować na niewielkim ogniu około 5 minut. Na sam koniec pozostaje wlać śmietanę 30%, co pozwoli zabielić zupę. Potem można ewentualnie dodatkowo doprawić danie.
  6. Żurek z kiełbasą i ziemniakami można od razu podawać, z jajkami ugotowanymi na twardo, pokrojonymi na połówki albo ćwiartki.

Czas przygotowania: 1-1,5 godziny
Ilość porcji: 5-7 
Trudność: łatwe

Przedstawiony wyżej przepis na żurek z kiełbasą i ziemniakami to tradycyjny przepis, który można modyfikować w oparciu o własne preferencje smakowe. Gęsta zupa doskonale sprawdzi się w chłodniejszy dzień.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *