Pomysł na śniadanie – frittata ze szpinakiem
Magdalena
Znudziły Ci się kanapki i jajecznica na śniadanie? Frittata ze szpinakiem, pomidorami, serem mozzarella i czerwoną papryką to świetny pomysł na śniadanie. To proste danie w sam raz dla osób, które nie chcą spędzać zbyt wiele czasu na przygotowaniu śniadania, a przy tym zdrowe, smaczne i sycące.
Czas przygotowania 1 godzina godzinę
- 6 jaj
- 40 g czerwonej cebuli
- 70 g czerwonej papryki
- 70 g szpinaku
- 70 g pomidorów
- 70 g sera mozzarella
- 1 ząbek czosnku
- szczypiorek
- sól
- pieprz
W małej misce rozbij jajka, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Odłóż na bok.
Szpinak dobrze umyj i oczyść. Cebulę posiekaj na drobne kawałki. Czerwoną paprykę, pomidory i ser mozarella pokrój w kostkę.
Na rozgrzaną patelnie wrzuć cebulę i smaż do momentu aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Dodaj zmielony czosnek i mieszaj jeszcze przez chwilę.
Następnie wrzuć czerwoną paprykę i smaż, aż zrobi się miękka. Dodaj szpinak, pomidory, ser mozarella i smaż do momentu, kiedy liście szpinaku zaczną więdnąć.
Teraz możesz wlać jajka na patelnie, wymieszać i smażyć pod przykryciem całość, do momentu ścięcia się frittaty.
Podawaj na gorąco lub zimno z dodatkiem świeżego szczypiorku.
Smacznego!
Kalorie: 320kcalCarbohydrates: 4.8gBiałko: 28gFat: 21g
Słowo kluczowe kanapki, szpinak