Cofnij
+ servings

Pomysł na śniadanie – frittata ze szpinakiem

Magdalena
Znudziły Ci się kanapki i jajecznica na śniadanie? Frittata ze szpinakiem, pomidorami, serem mozzarella i czerwoną papryką to świetny pomysł na śniadanie. To proste danie w sam raz dla osób, które nie chcą spędzać zbyt wiele czasu na przygotowaniu śniadania, a przy tym zdrowe, smaczne i sycące.
Czas przygotowania 1 godzina
Rodzaj Śniadania
Ilość 2
Kalorie 320 kcal

Składniki
  

  • 6 jaj
  • 40 g czerwonej cebuli
  • 70 g czerwonej papryki
  • 70 g szpinaku
  • 70 g pomidorów
  • 70 g sera mozzarella
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Instrukcje
 

  • W małej misce rozbij jajka, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Odłóż na bok.
  • Szpinak dobrze umyj i oczyść. Cebulę posiekaj na drobne kawałki. Czerwoną paprykę, pomidory i ser mozarella pokrój w kostkę.
  • Na rozgrzaną patelnie wrzuć cebulę i smaż do momentu aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Dodaj zmielony czosnek i mieszaj jeszcze przez chwilę.
  • Następnie wrzuć czerwoną paprykę i smaż, aż zrobi się miękka. Dodaj szpinak, pomidory, ser mozarella i smaż do momentu, kiedy liście szpinaku zaczną więdnąć.
  • Teraz możesz wlać jajka na patelnie, wymieszać i smażyć pod przykryciem całość, do momentu ścięcia się frittaty.
  • Podawaj na gorąco lub zimno z dodatkiem świeżego szczypiorku.
  • Smacznego!

Wartości odżywcze

Kalorie: 320kcalCarbohydrates: 4.8gBiałko: 28gFat: 21g
Słowo kluczowe kanapki, szpinak
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!