Prosty makaron z kurczakiem i kurkami
Magdalena
Sezon na kurki w pełni dlatego przedstawiamy kolejny prosty przepis na makaron – tym razem z kurczakiem, przepysznymi kurkami i szpinakiem.
Czas przygotowania 1 godzina godzinę
- 150 g makaronu świderki
- 200 g piersi z kurczaka
- 60 g szpinaku
- 40 g parmezanu
- 70 g serka śmietankowego
- 150 g kurek
- 20 g masła
- 1/3 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Ugotuj makaron, posiekaj czosnek, pokrój w kostkę i dopraw pierś z kurczaka, oczyść i posiekaj na duże kawałki kurki.
Na dużej patelni roztop masło, dodaj pierś z kurczaka i usmaż. Zdejmij z patelni gotowe kawałki z kurczaka.
Na rozgrzaną patelnie wrzuć kurki, dopraw solą i pieprzem. Upewnij się, że kurki są całkowicie suche przed dodaniem ich na patelnię. Gotuj kurki przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodaj czosnek i mieszaj przez chwilę. Następnie wlej bulion, dodaj serek śmietankowy i parmezan. Mieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli sos jest dla Ciebie zbyt gęsty wlej odrobinę bulionu.
Kiedy otrzymasz odpowiednią konsystencję sosu dodaj wcześniej usmażonego kurczaka, szpinak i gotuj mieszając od czasu do czasu
Na sam koniec dodaj makaron i gotuj jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składki się ze sobą połączą.
Posyp parmezanem i smacznego!
Kalorie: 612kcalCarbohydrates: 58gBiałko: 43gFat: 22.9g
Słowo kluczowe grzyby, makaron