Cofnij
+ servings

Przepis na schab po cygańsku

Magdalena
Czas przygotowania 50 minuty
Rodzaj Główne dania
Ilość 4

Składniki
  

  • 4-6 plastrów schabu bez kości
  • 4 średnie marchewki
  • 1 średnia cukinia
  • 1/2 pora biała część
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki majonezu
  • ser żółty
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz
  • olej
  • 4 łyżki majonezu

Instrukcje
 

  • Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i rozbić lekko łuczkiem, posypać szczyptą soli, pieprzem i suszonym majerankiem. Odstawić na 10-15 min aby zmiękł.
  • Marchewki umyć i obrać, pokroić na cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce. Cukinię również umyć, obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki.
  • Czosnek pokroić w drobną kostkę lub użyć praski do wyciskania czosnku. Pora dokładnie umyć i pokroić także w plasterki.
  • Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą w misce, dodać kilka kropli oleju. Dla uzyskania intensywnego aromatu dodać szczyptę papryki słodkiej i ostrej oraz szczyptę ziół prowansalskich. 
  • Przygotować naczynie żaroodporne lub blachę. W tym celu należy posmarować je lekko olejem. Połowę przygotowanych warzyw przesypać do naczynia a następnie ułożyć na nim wcześniej przygotowane plasterki schabu.
  • Schab posmarować cienko 3-4 łyżkami majonezu. Schab powinien być w całości pokryty majonezem. 
  • Wyłożyć na sam wierzch resztę warzyw. Całość posypać startym żółtym serem.
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 190ºC (w przypadku używania termoobiegu wystarczy temperatura 180ºC). Naczynie ze schabem i warzywami przykryć folią aluminiową i zapiekać około 20 min.
Słowo kluczowe mięso
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!