Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i rozbić lekko łuczkiem, posypać szczyptą soli, pieprzem i suszonym majerankiem. Odstawić na 10-15 min aby zmiękł.
Marchewki umyć i obrać, pokroić na cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce. Cukinię również umyć, obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki.
Czosnek pokroić w drobną kostkę lub użyć praski do wyciskania czosnku. Pora dokładnie umyć i pokroić także w plasterki.
Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą w misce, dodać kilka kropli oleju. Dla uzyskania intensywnego aromatu dodać szczyptę papryki słodkiej i ostrej oraz szczyptę ziół prowansalskich.
Przygotować naczynie żaroodporne lub blachę. W tym celu należy posmarować je lekko olejem. Połowę przygotowanych warzyw przesypać do naczynia a następnie ułożyć na nim wcześniej przygotowane plasterki schabu.
Schab posmarować cienko 3-4 łyżkami majonezu. Schab powinien być w całości pokryty majonezem.
Wyłożyć na sam wierzch resztę warzyw. Całość posypać startym żółtym serem.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 190ºC (w przypadku używania termoobiegu wystarczy temperatura 180ºC). Naczynie ze schabem i warzywami przykryć folią aluminiową i zapiekać około 20 min.