Cofnij
+ servings

Przepis na knedle serowe ze szpinakiem

Magdalena
Czas przygotowania 1 godzina
Rodzaj Główne dania
Ilość 4

Składniki
  

  • 70 dag ziemniaków
  • 30 dag mąki pszennej
  • 20 dag tłustego twarogu
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Instrukcje
 

  • Zamrożony szpinak włóż na patelnię.
  • Przypraw solą, pieprzem oraz czosnkiem. Lekko podgrzej do rozmrożenia.
  • Ziemniaki ugotuj, obierz, zmiel w maszynce
  • Do uzyskanej masy dodaj twaróg, mąkę, jajka i szczyptę soli.
  • Jeśli jest konieczność (ciasto się klei) dodaj nieco więcej mąki.
  • Uformuj wałek o średnicy 4 cm i pokrój go na kawałki.
  • Uformuj placuszki z każdego kawałka i połóż na nich odrobinę szpinaku.
  • Zlep i uformuj kuleczki.
  • Zagotuj wodę z solą.
  • Gotuj knedle przez ok 4 minuty od wypłynięcia.
  • Okraś podsmażoną cebulką lub bułką tartą z masłem.

Uwagi

Jak widać nawet tak tradycyjna potrawa jak knedle może występować również w nowoczesnej, odświeżonej wersji. Dzięki wykorzystaniu szpinaku knedle stają się nie tylko mniej kaloryczne, ale również zdrowsze.
Knedle serowe ze szpinakiem z powodzeniem mogą stanowić samodzielne danie obiadowe, jak i stanowić dodatek do różnego rodzaju mięs pieczonych i smażonych.
Co ważne, możesz je zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie - są więc dobrą propozycją dla osób zapracowanych, które nie mają zbyt dużo czasu na codzienne przygotowywanie posiłków.
Słowo kluczowe wegetariańska
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!