1puszkaokoło 410g pokrojonych pomidorów bez dodatku soli, odsączonych
1łyżeczkamielonego kuminukminu rzymskiego
1łyżeczkachili w proszku
1/2łyżeczkiczosnku w proszku
1/4łyżeczkisoli
2i 2/3 szklanki ugotowanego brązowego ryżu
Posiekana zielona cebula do dekoracjiopcjonalnie
Instrukcje
W dużej patelni, na średnim ogniu, smaż wołowinę z cebulą i papryką przez 6-8 minut, aż wołowina przestanie być różowa, a cebula stanie się miękka, rozdrabniając mięso; odcedź nadmiar tłuszczu.
Dodaj sos pomidorowy, pomidory oraz przyprawy; doprowadź do wrzenia.
Dodaj ryż; podgrzewaj, mieszając od czasu do czasu.
Jeśli chcesz, udekoruj danie posiekaną zieloną cebulą.
Uwagi
Czym różni się meksykański ryż od hiszpańskiego?Chociaż oba typy ryżu dzielą wiele podobnych składników, autentyczne meksykańskie i hiszpańskie ryże używają różnych przypraw. Hiszpański ryż często wykorzystuje szafran, który nadaje mu żółtą barwę. Szafran może być drogi, ale kilka nitek wystarcza na długo i nadaje daniu wyjątkowy smak! Meksykański ryż zazwyczaj bazuje na pomidorach i wykorzystuje kumin do uzyskania swojego charakterystycznego smaku i koloru. Wypróbuj ten łatwy przepis na meksykański ryż z jajkami w koszulkach na swój następny posiłek.