Cofnij
+ servings

Hiszpański Ryż z Wołowiną - Prosty i Pełen Smaku

Magdalena
Czas przygotowania 30 minuty
Rodzaj Główne dania
Kuchnia Meksykańskie
Ilość 4 porcje

Składniki
  

  • 450 g chudej mielonej wołowiny 90% chudej
  • 1 duża cebula posiekana
  • 1 średnia zielona papryka posiekana
  • 1 puszka około 425g sosu pomidorowego
  • 1 puszka około 410g pokrojonych pomidorów bez dodatku soli, odsączonych
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 i 2/3 szklanki ugotowanego brązowego ryżu
  • Posiekana zielona cebula do dekoracji opcjonalnie

Instrukcje
 

  • W dużej patelni, na średnim ogniu, smaż wołowinę z cebulą i papryką przez 6-8 minut, aż wołowina przestanie być różowa, a cebula stanie się miękka, rozdrabniając mięso; odcedź nadmiar tłuszczu.
  • Dodaj sos pomidorowy, pomidory oraz przyprawy; doprowadź do wrzenia.
  • Dodaj ryż; podgrzewaj, mieszając od czasu do czasu.
  • Jeśli chcesz, udekoruj danie posiekaną zieloną cebulą.

Uwagi

Czym różni się meksykański ryż od hiszpańskiego?
Chociaż oba typy ryżu dzielą wiele podobnych składników, autentyczne meksykańskie i hiszpańskie ryże używają różnych przypraw. Hiszpański ryż często wykorzystuje szafran, który nadaje mu żółtą barwę. Szafran może być drogi, ale kilka nitek wystarcza na długo i nadaje daniu wyjątkowy smak! Meksykański ryż zazwyczaj bazuje na pomidorach i wykorzystuje kumin do uzyskania swojego charakterystycznego smaku i koloru. Wypróbuj ten łatwy przepis na meksykański ryż z jajkami w koszulkach na swój następny posiłek.
Słowo kluczowe meksykańskie, ostre, ryż, wołowina
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!