1puszka pomidorówokoło 410g pokrojonych pomidorów, z sokiem
1łyżkaświeżej bazylii posiekanej lub 1 łyżeczka suszonej bazylii
1łyżkaświeżej pietruszki posiekanej lub 1 łyżeczka suszonych płatków pietruszki
1średnia cukiniapokrojona na 1,25 cm kawałki
1/2szklankinieugotowanego makaronu orzo
Instrukcje
W dużej patelni, na średnim ogniu, smaż kiełbasę, cebulę i paprykę przez 4-6 minut, aż kiełbasa nie będzie już różowa, a warzywa będą miękkie; odcedź nadmiar tłuszczu.
Dodaj bulion, pomidory, bazylię i pietruszkę; doprowadź do wrzenia.
Wmieszaj cukinię i makaron orzo; ponownie doprowadź do wrzenia.
Gotuj pod przykryciem, aż cukinia i makaron orzo będą miękkie, około 10-12 minut.
Uwagi
Ta włoska zupa z kiełbasą i cukinią to doskonały sposób na ciepły, kuszący posiłek, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi kuchni śródziemnomorskiej.