Cofnij
+ servings

Przepis na Nachosy z patelni z wołowiną i serem

Magdalena
Czas przygotowania 30 minuty
Rodzaj Przekąski
Kuchnia Meksykańskie
Ilość 6 porcji

Składniki
  

  • 450 g mielonej wołowiny
  • 1 puszka około 410g pokrojonych pomidorów, z zalewą
  • 1 szklanka świeżego lub mrożonego kukurydzy rozmrożonej
  • 3/4 szklanki nieugotowanego ryżu błyskawicznego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 opakowanie przyprawy do taco
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka startego sera Colby-Monterey Jack
  • 1 opakowanie około 450g chipsów tortilla
  • Opcjonalne dodatki: kwaśna śmietana, świeże plastry jalapeño, starta sałata, ćwiartki limonki

Instrukcje
 

  • Na dużej patelni smaż mieloną wołowinę na średnim ogniu aż przestanie być różowa, około 6-8 minut, rozdrabniając ją; odcedź.
  • Dodaj pomidory, kukurydzę, ryż, wodę, przyprawę do taco i sól. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień; gotuj pod przykryciem, aż ryż będzie miękki, a mieszanka nieco zgęstnieje, około 8-10 minut.
  • Zdejmij z ognia; posyp serem.
  • Pozostaw pod przykryciem, aż ser się roztopi, około 5 minut.
  • Rozłóż chipsy tortilla na 6 talerzach; nałóż na nie mieszankę wołową.
  • Podawaj z wybranymi dodatkami.

Uwagi

Q: Czy mogę użyć innego rodzaju mięsa? A: Tak, możesz zastąpić wołowinę innym rodzajem mięsa, na przykład mieloną indyczką lub wieprzowiną, w zależności od preferencji.
Q: Jak mogę przechowywać pozostałości nachos? A: Pozostałości nachos najlepiej przechowywać oddzielnie: mięso w lodówce, a chipsy w suchym miejscu. Przed podaniem ponownie podgrzej mięso i połącz je z chipsami.
Q: Czy mogę dodać więcej warzyw do przepisu? A: Oczywiście, możesz dodać różne warzywa, takie jak czerwona fasola, papryka czy cebula, aby wzbogacić smak dania.
Słowo kluczowe mięso, nachosy, ser, wołowina
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!