4kotlety z polędwiczki wieprzowejpo około 115g każdy
1/2łyżeczkisoli
1/4łyżeczkipieprzu
1łyżkamasła
2łyżkimąki pszennej
1szklankamleka beztłuszczowego
1/3szklankistartego sera Parmezan
2łyżkistartej cebuli
3łyżeczkiposiekanej świeżej pietruszki
1/4łyżeczkiposiekanego świeżego lub suszonego tymianku
1/4łyżeczkimielonej gałki muszkatołowej
Instrukcje
Kotlety wieprzowe oprósz solą i pieprzem.
Na dużej patelni nieprzywierającej, na średnim ogniu, smaż kotlety w maśle aż sok z mięsa będzie klarowny; wyjmij i trzymaj w cieple.
Mąkę i mleko wymieszaj na gładką masę; wlej do patelni.
Doprowadź do wrzenia; gotuj i mieszaj przez 2 minuty lub aż sos zgęstnieje.
Wmieszaj pozostałe składniki; podgrzewaj do momentu, aż sos się zagrzeje.
Podawaj kotlety polane sosem. W razie życzenia, posyp dodatkowym świeżym tymiankiem.
Uwagi
Q: Czy mogę użyć innego rodzaju mleka niż beztłuszczowe? A: Tak, można użyć mleka o dowolnej zawartości tłuszczu, jednak mleko pełnotłuste doda sosowi większej kremowości.Q: Czy mogę dodać inne zioła do sosu? A: Oczywiście, możesz dostosować zioła według własnych upodobań. Bazylika, majeranek lub rozmaryn również świetnie się sprawdzą.Q: Jak najlepiej podawać to danie? A: Kotlety wieprzowe w sosie parmezanowym doskonale komponują się z lekkimi dodatkami, takimi jak gotowane na parze warzywa sezonowe, purée ziemniaczane lub świeża sałatka.