Go Back
+ servings

Pieczony łosoś z kaszą pęczak i warzywami

Magdalena
Pieczony łosoś to danie zdrowe i błyskawiczne do przygotowania. Soczysty pieczony łosoś podany jest z dodatkiem kolorowych warzyw, a do tego kaszą pęczak. Posiłek wartościowy i smakowity.
Czas przygotowania 1 hour
Rodzaj dania Główne dania
Kuchnia Śródziemnomorskie
Ilość 2
Kalorie 572 kcal

Składniki
  

  • 150 g kaszy pęczak
  • 250 g łososia
  • 100 g fasoli szparagowej
  • 80 g pomidorów
  • 80 g papryki czerwonej
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • sól
  • pieprz

Instrukcje
 

  • Warzywa umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na skropionej oliwą z oliwek folii aluminiowej.
  • Skórą do dołu ułóż łososia na warzywach, przypraw solą i pieprzem, a następnie skrop cytryną i oliwą z oliwek. Piecz wszystko 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Pamiętaj, aby nie piec ryby zbyt długo, będzie wówczas sucha.
  • Podczas gdy ryba i warzywa się pieką ugotuj kaszę pęczak z dodatkiem soli i odrobiny oliwy z oliwek.
  • Kiedy wszystko będzie gotowe podaj i smacznego!

Nutrition

Kalorie: 572kcalCarbohydrates: 56.5gBiałko: 33.2gFat: 23.7g
Tagi łosoś
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!