Cofnij
+ servings

Jajecznica ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Magdalena
Jajecznica ze szpinakiem to jedno z najpopularniejszych śniadań w polskich domach. Można do niej dodać pomidory, cebulę, wędlinę, boczek, cukinię – dzisiaj jednak z dodatkiem suszonych pomidorów.
Czas przygotowania 30 minuty
Rodzaj Przekąski
Ilość 1
Kalorie 271 kcal

Składniki
  

  • 3 jajka
  • 50 g szpinaku
  • 5 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz

Instrukcje
 

  • Szpinak dokładnie umyj, osusz i pokrój w paski. Suszone pomidory odcedź, osusz i pokrój w paski.
  • Rozgrzej patelnie, dodaj masło, szpinak i zmielony czosnek.
  • Smaż kilka minut do momentu, kiedy szpinak zmięknie. Dodaj pokrojone wcześniej suszone pomidory i smaż jeszcze chwilę.
  • Następnie wbij jaja, dopraw solą, pieprzem i smaż tak długo, aż jajka będą odpowiednio ścięte.
  • Na koniec dodaj posiekany szczypiorek i podaj z ulubionym pieczywem.
  • Smacznego!

Wartości odżywcze

Kalorie: 271kcalCarbohydrates: 6gBiałko: 21.6gFat: 18g
Słowo kluczowe jajecznica, wegetariańska
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!