Jajecznica ze szpinakiem to jedno z najpopularniejszych śniadań w polskich domach. Można do niej dodać pomidory, cebulę, wędlinę, boczek, cukinię – dzisiaj jednak z dodatkiem suszonych pomidorów. Jest to danie niezwykle proste, szybkie w przygotowaniu, zdrowe i sycące. Z dodatkiem świeżego pieczywa pozwoli Ci idealnie zacząć dzień.

Jajecznica ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Jajecznica ze szpinakiem to jedno z najpopularniejszych śniadań w polskich domach. Można do niej dodać pomidory, cebulę, wędlinę, boczek, cukinię – dzisiaj jednak z dodatkiem suszonych pomidorów.
Składniki
- 3 jajka
- 50 g szpinaku
- 5 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 25 g suszonych pomidorów
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Szpinak dokładnie umyj, osusz i pokrój w paski. Suszone pomidory odcedź, osusz i pokrój w paski.
- Rozgrzej patelnie, dodaj masło, szpinak i zmielony czosnek.
- Smaż kilka minut do momentu, kiedy szpinak zmięknie. Dodaj pokrojone wcześniej suszone pomidory i smaż jeszcze chwilę.
- Następnie wbij jaja, dopraw solą, pieprzem i smaż tak długo, aż jajka będą odpowiednio ścięte.
- Na koniec dodaj posiekany szczypiorek i podaj z ulubionym pieczywem.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Kalorie: 271kcalCarbohydrates: 6gBiałko: 21.6gFat: 18g
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!