Cofnij
+ servings

Meksykańska zapiekanka z ryżem, mięsem i warzywami

Magdalena
Meksykańska zapiekanka z ryżem
Czas przygotowania 1 godzina 30 minuty
Rodzaj Główne dania
Kuchnia Meksykańskie
Ilość 4

Składniki
  

  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 100 g brązowego ryżu
  • 450 g mieszanki meksykańskiej hortex
  • 150 g sera mozzarella
  • 1 sztuka czerwonej cebuli
  • świeża kolendra
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Pikantny sos

  • 1 sztuka czerwonej cebuli
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 kieliszka czerwonego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 papryczka chilli
  • sól i pieprz

Instrukcje
 

  • Zaczynamy od przygotowania pikantnego sosu. Oliwę rozgrzewamy w garnku i na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną czerwoną cebulę, aż się zeszkli i zmięknie. Posiekany czosnek i papryczkę chilli z pestkami dodajemy do cebuli i smażymy około minuty. Zalewamy winem i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, żeby alkohol wyparował.
  • Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, kostkę bulionową, sól, pieprz i gotujemy około 20 minut, aż sos zgęstnieje.
  • Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy mięso mielone, dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, sól, pieprz, smażymy jeszcze przez 5 minut i odstawiamy.
  • Mieszankę meksykańską smażymy według przepisu na opakowaniu.
  • Następnie gotujemy brązowy ryż według przepisu na opakowaniu.
  • Do dużej miski wsypujemy mięso mielone, brązowy ryż, mieszankę meksykańska, posiekaną kolendrę, wlewamy gotowy sos, dosypujemy ser mozzarella i mieszamy wszystko.
  • Gotową mieszaninę przenosimy do naczynia żaroodpornego i posypujemy serem mozzarella.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy zapiekankę około 15 minut. Na koniec posypujemy świeżą kolendrą i gotowe.
  • Smacznego!
Słowo kluczowe ostre, wołowina
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!