Meksykańska zapiekanka z ryżem, mięsem mielonym, gotową mieszanką warzyw, świeżą kolendrą i pikantnym sosem pomidorowym to danie, które często pojawia się na moim stole. Wyjątkowe smaczne, proste w przygotowaniu, a wszystkie składniki znajdziecie w okolicznych sklepach. Idealne na obiad i wartościowy posiłek do pracy.

Meksykańska zapiekanka z ryżem, mięsem i warzywami
Meksykańska zapiekanka z ryżem
Składniki
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 100 g brązowego ryżu
- 450 g mieszanki meksykańskiej hortex
- 150 g sera mozzarella
- 1 sztuka czerwonej cebuli
- świeża kolendra
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Pikantny sos
- 1 sztuka czerwonej cebuli
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 kieliszka czerwonego wina
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 1 papryczka chilli
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Zaczynamy od przygotowania pikantnego sosu. Oliwę rozgrzewamy w garnku i na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną czerwoną cebulę, aż się zeszkli i zmięknie. Posiekany czosnek i papryczkę chilli z pestkami dodajemy do cebuli i smażymy około minuty. Zalewamy winem i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, żeby alkohol wyparował.
- Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, kostkę bulionową, sól, pieprz i gotujemy około 20 minut, aż sos zgęstnieje.
- Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy mięso mielone, dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, sól, pieprz, smażymy jeszcze przez 5 minut i odstawiamy.
- Mieszankę meksykańską smażymy według przepisu na opakowaniu.
- Następnie gotujemy brązowy ryż według przepisu na opakowaniu.
- Do dużej miski wsypujemy mięso mielone, brązowy ryż, mieszankę meksykańska, posiekaną kolendrę, wlewamy gotowy sos, dosypujemy ser mozzarella i mieszamy wszystko.
- Gotową mieszaninę przenosimy do naczynia żaroodpornego i posypujemy serem mozzarella.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy zapiekankę około 15 minut. Na koniec posypujemy świeżą kolendrą i gotowe.
- Smacznego!
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!