Cofnij
+ servings

Pyszna tajska sałatka z wołowiną

Magdalena
Tajska sałatka z wołowiną
Czas przygotowania 1 godzina 30 minuty
Rodzaj Główne dania
Ilość 2
Kalorie 352 kcal

Składniki
  

Danie

  • 200 g steku z wołowiny
  • 60 g sałaty lodowej
  • 80 g szpinaku
  • 80 g pomidorów koktajlowych
  • 60 g ogórka zielonego
  • 30 g orzeszków ziemnych
  • 1/2 granatu
  • 1 marchew
  • 1 cebula dymka
  • 4 rzodkiewki
  • sól
  • pieprz

Sos

  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula dymka
  • świeża mięta
  • 1/2 limonki
  • sól

Instrukcje
 

  • Mięso w momencie, gdy wrzucimy je na patelnie powinno mieć temperaturę pokojową dlatego wyjmij stek z lodówki co najmniej godzinę przed smażeniem. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • Kolejny etap to przygotowanie sosu do sałatki – im dłużej postoi tym lepiej. Do moździerza wrzucamy pokrojoną papryczkę chilli z pestkami, posiekany czosnek, brązowy cukier, sól i ugniatamy.
  • Dodajemy sos rybny, ocet winny, oliwę z oliwek, pokrojoną dymkę, posiekaną świeżą mięte, sok z połowy limonki, mieszamy wszystko i odstawiamy.
  • Do miski wrzucamy sałatę lodową, szpinak, pokrojone pomidorki koktajlowe, ogórka, miąższ z granatu, posiekaną dymkę, pokrojoną w cienkie plastry marchew i rzodkiewkę. Prażymy orzeszki ziemne, rozdrabniamy i dodajemy do warzyw.
  • Następnie rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i smażymy stek około 2 minut z jednej strony, przewracamy i smażymy na drugiej stronie kolejne dwie minuty.
  • Po usmażeniu stek przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy na kilka minut, aby odpoczął.
  • Mięso kroimy w cienkie plastry, dodajemy do warzyw, polewamy sosem i gotowe.
  • Smacznego!

Uwagi

Sałatka z wołowiną nie jest zbyt wymagającym daniem jeśli będziesz pamiętać o kilku prostych zasadach przy smażeniu steka:
Nie smaż mięsa świeżo wyjętego z lodówki
Smaż steka na mocno rozgrzanej patelni
Nie smaż steka na maśle
Stek dopraw solą i pieprzem przed smażeniem
Nie dotykamy mięsa przy smażeniu
Nie nakłuwamy mięsa podczas smażenia
Nie kroimy mięsa od razu po usmażeniu

Wartości odżywcze

Kalorie: 352kcalCarbohydrates: 24.4gBiałko: 29.7gFat: 15.1g
Słowo kluczowe sałatka
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!