Kolorowa, lekka, a zarazem treściwa tajska sałatka z wołowiną i obłędnym, pełnym smaków sosem. Idealna propozycja na zdrowy obiad lub kolację.

Pyszna tajska sałatka z wołowiną
Tajska sałatka z wołowiną
Składniki
Danie
- 200 g steku z wołowiny
- 60 g sałaty lodowej
- 80 g szpinaku
- 80 g pomidorów koktajlowych
- 60 g ogórka zielonego
- 30 g orzeszków ziemnych
- 1/2 granatu
- 1 marchew
- 1 cebula dymka
- 4 rzodkiewki
- sól
- pieprz
Sos
- 1 papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula dymka
- świeża mięta
- 1/2 limonki
- sól
Sposób przygotowania
- Mięso w momencie, gdy wrzucimy je na patelnie powinno mieć temperaturę pokojową dlatego wyjmij stek z lodówki co najmniej godzinę przed smażeniem. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Kolejny etap to przygotowanie sosu do sałatki – im dłużej postoi tym lepiej. Do moździerza wrzucamy pokrojoną papryczkę chilli z pestkami, posiekany czosnek, brązowy cukier, sól i ugniatamy.
- Dodajemy sos rybny, ocet winny, oliwę z oliwek, pokrojoną dymkę, posiekaną świeżą mięte, sok z połowy limonki, mieszamy wszystko i odstawiamy.
- Do miski wrzucamy sałatę lodową, szpinak, pokrojone pomidorki koktajlowe, ogórka, miąższ z granatu, posiekaną dymkę, pokrojoną w cienkie plastry marchew i rzodkiewkę. Prażymy orzeszki ziemne, rozdrabniamy i dodajemy do warzyw.
- Następnie rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i smażymy stek około 2 minut z jednej strony, przewracamy i smażymy na drugiej stronie kolejne dwie minuty.
- Po usmażeniu stek przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy na kilka minut, aby odpoczął.
- Mięso kroimy w cienkie plastry, dodajemy do warzyw, polewamy sosem i gotowe.
- Smacznego!
Notatki
Sałatka z wołowiną nie jest zbyt wymagającym daniem jeśli będziesz pamiętać o kilku prostych zasadach przy smażeniu steka: Nie smaż mięsa świeżo wyjętego z lodówki
Smaż steka na mocno rozgrzanej patelni
Nie smaż steka na maśle
Stek dopraw solą i pieprzem przed smażeniem
Nie dotykamy mięsa przy smażeniu
Nie nakłuwamy mięsa podczas smażenia
Nie kroimy mięsa od razu po usmażeniu
Smaż steka na mocno rozgrzanej patelni
Nie smaż steka na maśle
Stek dopraw solą i pieprzem przed smażeniem
Nie dotykamy mięsa przy smażeniu
Nie nakłuwamy mięsa podczas smażenia
Nie kroimy mięsa od razu po usmażeniu
Wartości odżywcze
Kalorie: 352kcalCarbohydrates: 24.4gBiałko: 29.7gFat: 15.1g
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!