Cofnij

Zapiekanka z pieczarkami, salami i jalapeno

Magdalena
Zapiekanka z pieczarkami, salami i jalapeno
Rodzaj Główne dania

Składniki
  

  • bagietka
  • ser mozzarella
  • pasta paprykowa
  • salami
  • pieczarki
  • marynowane lub świeże papryczki jalapeno
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Instrukcje
 

  • Cebulę kroimy w piórka, pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki, czosnek drobno siekamy.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki, czosnek, solimy, pieprzymy i smażymy na dużym ogniu mieszając od czasu do czasu około 10 minut, aż cała woda odparuje, a pieczarki się zarumienią.
  • Bagietki przecinamy wzdłuż na pół i smarujemy pastą paprykową. Następnie posypujemy serem mozzarella, układamy salami, dodajemy wcześniej przygotowane pieczarki, pokrojone papryczki jalapeno i jeszcze raz delikatnie posypujemy serem.
  • Zapiekanki pieczemy na duże blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 5-10 minut, aż ser się rozpuści, a pieczywo zacznie robić się chrupiące.
  • Smacznego!
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!