Cebulę kroimy w piórka, pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki, czosnek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki, czosnek, solimy, pieprzymy i smażymy na dużym ogniu mieszając od czasu do czasu około 10 minut, aż cała woda odparuje, a pieczarki się zarumienią.
Bagietki przecinamy wzdłuż na pół i smarujemy pastą paprykową. Następnie posypujemy serem mozzarella, układamy salami, dodajemy wcześniej przygotowane pieczarki, pokrojone papryczki jalapeno i jeszcze raz delikatnie posypujemy serem.
Zapiekanki pieczemy na duże blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 5-10 minut, aż ser się rozpuści, a pieczywo zacznie robić się chrupiące.
Smacznego!