Zapiekanka z pieczarkami to przekąska, którą zna i lubi prawie każdy. Coś banalnie prostego w przygotowaniu, a jednocześnie pysznego. Ten typowy polski fast food dzisiaj w wersji pikantnej z pyszną pastą paprykową, salami i papryczkami jalapeno. Każdy kto spróbuje będzie zachwycony!

Zapiekanka z pieczarkami, salami i jalapeno
Zapiekanka z pieczarkami, salami i jalapeno
Składniki
- bagietka
- ser mozzarella
- pasta paprykowa
- salami
- pieczarki
- marynowane lub świeże papryczki jalapeno
- czosnek
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Cebulę kroimy w piórka, pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki, czosnek drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki, czosnek, solimy, pieprzymy i smażymy na dużym ogniu mieszając od czasu do czasu około 10 minut, aż cała woda odparuje, a pieczarki się zarumienią.
- Bagietki przecinamy wzdłuż na pół i smarujemy pastą paprykową. Następnie posypujemy serem mozzarella, układamy salami, dodajemy wcześniej przygotowane pieczarki, pokrojone papryczki jalapeno i jeszcze raz delikatnie posypujemy serem.
- Zapiekanki pieczemy na duże blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 5-10 minut, aż ser się rozpuści, a pieczywo zacznie robić się chrupiące.
- Smacznego!
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!