Cofnij
+ servings

Polędwiczka w sosie grzybowym

Magdalena
Czas przygotowania 2 godziny 30 minuty
Rodzaj Główne dania
Ilość 2

Składniki
  

  • 1 duża polędwiczka
  • masło klarowane
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz i sól

Sos grzybowy

  • 50 g borowików
  • 1 duża cebula
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżeczki masła
  • 100 ml śmietany 18%
  • świeże listki rozmarynu
  • pieprz i sól

Instrukcje
 

Sos

  • Ugotować bulion
  • Grzyby pokroić na pół i zalać bulionem. Zostawić na 1,5 godz.
  • Po 1,5 godziny gotować przez kwadrans
  • Następnie oddzielić grzyby od zalewy. Zalewę zachować, a grzyby pokroić na jeszcze mniejsze kawałki
  • Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni, na odrobinie masła - nieco posolić
  • Kiedy cebula się zeszkli, dodać pozostałą część masła i mąkę. Zamieszać, a następnie dolać jeszcze ćwiartkę uzyskanej wcześniej zalewy. Mocno mieszać aż wszystko zgęstnieje
  • Stopniowo dodawać resztę uzyskanej zalewy, cały czas mieszając. Dodać pokrojone na kawałki grzyby i doprawić rozmarynem
  • Wszystko zagotować, a następnie dodać 100 ml śmietanki 18% oraz doprawić solą i pieprzem

Polędwiczka

  • Polędwiczkę umyć, pokroić na plastry ok. 2 cm
  • Mięso natrzeć ząbkiem czosnku z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem
  • Rozgrzać na patelni masło klarowane
  • Paski polędwiczki smażyć z obu stron ok. 2 minut. Następnie usunąć z patelni nadmiar masła klarowanego i wlać sos grzybowy. 
  • Paski dusić w sosie ok. pół godziny pod częściowym przykryciem na małym ogniu
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!