Polędwiczka w sosie grzybowym to danie dobre zarówno na niedzielny obiad, kiedy przyjdą goście, jak i dla miłośników codziennej, aczkolwiek wykwintnej kuchni. Sos grzybowy to doskonały dodatek do mięsa. Polędwiczka w sosie grzybowym może być podawana wraz z kluskami śląskimi albo ziemniakami. Ciekawym połączeniem smakowym będzie również podanie polędwiczki wraz z kaszą.
Danie można pięknie udekorować gałązkami świeżego rozmarynu i pokrojoną na plastry szalotką! Dzięki temu nabierze prawdziwie myśliwskiego charakteru!

Polędwiczka w sosie grzybowym
Składniki
- 1 duża polędwiczka
- masło klarowane
- 1 ząbek czosnku
- pieprz i sól
Sos grzybowy
- 50 g borowików
- 1 duża cebula
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżeczki masła
- 100 ml śmietany 18%
- świeże listki rozmarynu
- pieprz i sól
Sposób przygotowania
Sos
- Ugotować bulion
- Grzyby pokroić na pół i zalać bulionem. Zostawić na 1,5 godz.
- Po 1,5 godziny gotować przez kwadrans
- Następnie oddzielić grzyby od zalewy. Zalewę zachować, a grzyby pokroić na jeszcze mniejsze kawałki
- Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni, na odrobinie masła - nieco posolić
- Kiedy cebula się zeszkli, dodać pozostałą część masła i mąkę. Zamieszać, a następnie dolać jeszcze ćwiartkę uzyskanej wcześniej zalewy. Mocno mieszać aż wszystko zgęstnieje
- Stopniowo dodawać resztę uzyskanej zalewy, cały czas mieszając. Dodać pokrojone na kawałki grzyby i doprawić rozmarynem
- Wszystko zagotować, a następnie dodać 100 ml śmietanki 18% oraz doprawić solą i pieprzem
Polędwiczka
- Polędwiczkę umyć, pokroić na plastry ok. 2 cm
- Mięso natrzeć ząbkiem czosnku z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem
- Rozgrzać na patelni masło klarowane
- Paski polędwiczki smażyć z obu stron ok. 2 minut. Następnie usunąć z patelni nadmiar masła klarowanego i wlać sos grzybowy.
- Paski dusić w sosie ok. pół godziny pod częściowym przykryciem na małym ogniu