Cofnij
+ servings

Przepis na falafel

Magdalena
Czas przygotowania 1 godzina
Rodzaj Przekąski
Ilość 4

Składniki
  

  • 400 g suszonej ciecierzycy
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 500 ml oleju słonecznikowego
  • szczypta mielonej kolendry, kardamonu, cynamonu i chilli

Instrukcje
 

  • Na początku wsypujemy do garnka przygotowaną ciecierzycę i zalewamy ją sporą ilością zimnej wody. Pozostawiamy do namoczenia przez noc. 
  • Po minimum 12 godzinach do odcedzonej ciecierzycy dodajemy sól, cebulę, czosnek oraz sodę i wszystko razem mielimy w malakserze. Do zmielonej masy dodajemy natkę pietruszki, a także przyprawy. Wszystko należy razem wymieszać i dodać 1 lub 2 łyżki wody. Masa jest prawidłowo zrobiona gdy ściśnięta w ręce przyjmuje kształt. Przykrywamy wszystko folią, a następnie odstawiamy do lodówki na około godzinę.
  • Kolejnym krokiem jest formowanie małych kulek lub ewentualnie placuszków i odkładanie ich w przygotowane wcześniej miejsce. Bardzo ważne jest dokładne ściśnięcie kulek, ponieważ w przeciwnym razie mogą się rozpadać podczas smażenia. 
  • Rozgrzewamy olej na patelni z grubszym dnem do około 160° C. Kulki smażymy po 2-3 minuty z każdej strony i wykładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia z tłuszczu. 
  • Gotowy falafel podajemy ze świeżymi warzywami, sałatką lub hummusem. Gotowe!
Słowo kluczowe wegetariańska
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!