Na początku wsypujemy do garnka przygotowaną ciecierzycę i zalewamy ją sporą ilością zimnej wody. Pozostawiamy do namoczenia przez noc.
Po minimum 12 godzinach do odcedzonej ciecierzycy dodajemy sól, cebulę, czosnek oraz sodę i wszystko razem mielimy w malakserze. Do zmielonej masy dodajemy natkę pietruszki, a także przyprawy. Wszystko należy razem wymieszać i dodać 1 lub 2 łyżki wody. Masa jest prawidłowo zrobiona gdy ściśnięta w ręce przyjmuje kształt. Przykrywamy wszystko folią, a następnie odstawiamy do lodówki na około godzinę.
Kolejnym krokiem jest formowanie małych kulek lub ewentualnie placuszków i odkładanie ich w przygotowane wcześniej miejsce. Bardzo ważne jest dokładne ściśnięcie kulek, ponieważ w przeciwnym razie mogą się rozpadać podczas smażenia.
Rozgrzewamy olej na patelni z grubszym dnem do około 160° C. Kulki smażymy po 2-3 minuty z każdej strony i wykładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia z tłuszczu.
Gotowy falafel podajemy ze świeżymi warzywami, sałatką lub hummusem. Gotowe!