Falafel to smażone kulki lub kotleciki wykonane z ciecierzycy lub bobu z dodatkiem przypraw. Zazwyczaj podawane są w picie z dodatkiem warzyw oraz sosu. Jest to jedna z najbardziej popularnych wegetariańskich potraw kuchni arabskiej. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na falafel?
Podany przez nas przepis na falafel jest dość prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Kuleczki powinny być usmażone na złoty kolor oraz być miękkie i delikatne w środku, jednocześnie zachowując chrupiącą skórkę. Już teraz możesz przygotować w domowym zaciszu danie znane jako zdrowsza, wegetariańska alternatywa dla kebabów.

Przepis na falafel
Składniki
- 400 g suszonej ciecierzycy
- 2,5 łyżeczki soli
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sody
- 1 pęczek natki pietruszki
- 500 ml oleju słonecznikowego
- szczypta mielonej kolendry, kardamonu, cynamonu i chilli
Sposób przygotowania
- Na początku wsypujemy do garnka przygotowaną ciecierzycę i zalewamy ją sporą ilością zimnej wody. Pozostawiamy do namoczenia przez noc.
- Po minimum 12 godzinach do odcedzonej ciecierzycy dodajemy sól, cebulę, czosnek oraz sodę i wszystko razem mielimy w malakserze. Do zmielonej masy dodajemy natkę pietruszki, a także przyprawy. Wszystko należy razem wymieszać i dodać 1 lub 2 łyżki wody. Masa jest prawidłowo zrobiona gdy ściśnięta w ręce przyjmuje kształt. Przykrywamy wszystko folią, a następnie odstawiamy do lodówki na około godzinę.
- Kolejnym krokiem jest formowanie małych kulek lub ewentualnie placuszków i odkładanie ich w przygotowane wcześniej miejsce. Bardzo ważne jest dokładne ściśnięcie kulek, ponieważ w przeciwnym razie mogą się rozpadać podczas smażenia.
- Rozgrzewamy olej na patelni z grubszym dnem do około 160° C. Kulki smażymy po 2-3 minuty z każdej strony i wykładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia z tłuszczu.
- Gotowy falafel podajemy ze świeżymi warzywami, sałatką lub hummusem. Gotowe!