Cofnij
+ servings

Figi zapiekane

Magdalena
Czas przygotowania 30 minuty
Rodzaj Przekąski
Ilość 3

Składniki
  

  • 4 figi
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej
  • 50 g sera koziego
  • garść rukoli lub roszponki

Instrukcje
 

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  • Figi umyć i osuszyć. Naciąć owoce na krzyż, nie przecinając ich do końca aby się nie rozpadły.
  • Ser kozi pokroić na cienkie paski. Umieścić pomiędzy nacięciami owocu.
  • Każdą figę delikatnie owinąć szynką parmeńską. Należy uważać aby jej nie porwać, ponieważ jest bardzo krucha.
  • Ułożyć przygotowane owoce w naczyniu żaroodpornym i piec w nagrzanym piekarniku przez około 10-12 minut, aż figi się zarumienią.
  • Po upieczeniu figi przełożyć na talerze. Gotowe figi zapiekane udekorować liśćmi roszponki lub rukoli.
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!