Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Figi zapiekane
Magdalena
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Rodzaj
Przekąski
Ilość
3
Składniki
1x
2x
3x
4
figi
8
plasterków
szynki parmeńskiej
50
g
sera koziego
garść
rukoli lub roszponki
Instrukcje
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Figi umyć i osuszyć. Naciąć owoce na krzyż, nie przecinając ich do końca aby się nie rozpadły.
Ser kozi pokroić na cienkie paski. Umieścić pomiędzy nacięciami owocu.
Każdą figę delikatnie owinąć szynką parmeńską. Należy uważać aby jej nie porwać, ponieważ jest bardzo krucha.
Ułożyć przygotowane owoce w naczyniu żaroodpornym i piec w nagrzanym piekarniku przez około 10-12 minut, aż figi się zarumienią.
Po upieczeniu figi przełożyć na talerze. Gotowe figi zapiekane udekorować liśćmi roszponki lub rukoli.
Podoba Ci się przepis?
Let us know
how it was!