Figi to bardzo smaczne, słodkie owoce, które zawierają w sobie bardzo dużo wartości odżywczych. Figi są bogate w minerały: potas, wapń, magnez i fosfor, a w swoim składzie zawierają białka, pektyny, beta-karoten, witaminę C, witaminę PP, witaminy z grupy B, a zawartość wody w tych owocach to aż 80%. Możemy je bez przeszkód jeść na surowo lub suszone, często używamy ich także jako dekorację lub dodatek do dań. Ten przepis na figi zapiekane z szynką parmeńską i kozim serem jest bardzo prosty i szybki do wykonania i na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy lubią połączenia słodko – słonych smaków.

Figi zapiekane
Składniki
- 4 figi
- 8 plasterków szynki parmeńskiej
- 50 g sera koziego
- garść rukoli lub roszponki
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
- Figi umyć i osuszyć. Naciąć owoce na krzyż, nie przecinając ich do końca aby się nie rozpadły.
- Ser kozi pokroić na cienkie paski. Umieścić pomiędzy nacięciami owocu.
- Każdą figę delikatnie owinąć szynką parmeńską. Należy uważać aby jej nie porwać, ponieważ jest bardzo krucha.
- Ułożyć przygotowane owoce w naczyniu żaroodpornym i piec w nagrzanym piekarniku przez około 10-12 minut, aż figi się zarumienią.
- Po upieczeniu figi przełożyć na talerze. Gotowe figi zapiekane udekorować liśćmi roszponki lub rukoli.
Ten przepis na figi zapiekane z szynką parmeńską i kozim serem sprawdzi się idealnie jako przystawka na różnego rodzaju okazje, przyjęcia stojące i siedzące, oraz jako przekąska pomiędzy daniami. Danie to łączy w sobie słodko-słone smaki. Jeżeli nie lubisz takich połączeń, możesz wybrać mniej dojrzałe owoce, wtedy będzie ono bardziej wytrawne. Możemy je przygotować także na kolację czy randkę, ponieważ figi dzięki zawartości aminokwasów określa się jako afrodyzjak! Sprawdź ten przepis we własnej kuchni i przekonaj się sam jak bardzo go polubisz! Smacznego!