Masło z mąką siekać nożem.
Żółtka zmiksować z cukrem waniliowym i zwykłym oraz śmietaną. Masę wlać do mąki i dodać resztę składników (poza jabłkami).
Wyrabiać ciasto. Jeśli będzie klejące, delikatnie podsypać je mąką.
Po wyrobieniu przełożyć do woreczka i włożyć do lodówki na godzinę.
Jabłka dokładnie obrać, umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Odcisnąć sok.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać mąką.
Na przygotowaną formę przełożyć 1/2 ciasta. Dokładnie wyłożyć nim spód i boki.
Na cieście ułożyć jabłka i posypać je cynamonem wedle uznania.
Drugą część ciasta zetrzeć na tarce bądź rozwałkować, wyłożyć na wierzchu. Jeżeli decyzja padnie na rozwałkowanie, należy zrobić w nim dziurki.
Ciasto włożyć na środkową półkę piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec przez 35 minut. Gotowy wypiek będzie zarumieniony.
Wierzch posypać cukrem pudrem lub cynamonem.