Cofnij
+ servings

Przepis na ciasto z jabłkami

Magdalena
Czas przygotowania 1 godzina 20 minuty
Rodzaj Desery
Ilość 10

Składniki
  

  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 kg jabłek
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżeczki cynamonu

Instrukcje
 

  • Masło z mąką siekać nożem.
  • Żółtka zmiksować z cukrem waniliowym i zwykłym oraz śmietaną. Masę wlać do mąki i dodać resztę składników (poza jabłkami).
  • Wyrabiać ciasto. Jeśli będzie klejące, delikatnie podsypać je mąką. 
  • Po wyrobieniu przełożyć do woreczka i włożyć do lodówki na godzinę. 
  • Jabłka dokładnie obrać, umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Odcisnąć sok. 
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać mąką.
  • Na przygotowaną formę przełożyć 1/2 ciasta. Dokładnie wyłożyć nim spód i boki. 
  • Na cieście ułożyć jabłka i posypać je cynamonem wedle uznania.
  • Drugą część ciasta zetrzeć na tarce bądź rozwałkować, wyłożyć na wierzchu. Jeżeli decyzja padnie na rozwałkowanie, należy zrobić w nim dziurki. 
  • Ciasto włożyć na środkową półkę piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec przez 35 minut. Gotowy wypiek będzie zarumieniony. 
  • Wierzch posypać cukrem pudrem lub cynamonem. 
Słowo kluczowe ciasto
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!