Przepis na ciasto z jabłkami jest niezwykle prosty, dlatego poradzą z nim sobie nawet osoby, które na co dzień nie zajmują się wypiekami. Taka szarlotka smakuje niczym z najlepszej kawiarni i z pewnością zrobi furorę na każdym przyjęciu i uroczystości.
Przepis na ciasto z jabłkami można wykorzystać w każdym sezonie. Będzie on idealnym uzupełnieniem uroczystego przyjęcia, a nawet spotkań Bożonarodzeniowych. Doskonale się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Warto pamiętać, że jabłka są bardzo istotne, dlatego warto zdecydować się na konkretne, kwaśne odmiany np. renety, które doskonale nadają się do tego typu wypieków. Zbyt słodkie owoce nie będą przełamywać słodyczy, co może nie przynieść odpowiedniego efektu smakowego. Przepis na ciasto z jabłkami może być wykorzystany nawet przez osoby, które nie spędzają wiele czasu przy wypiekach, gdyż jest niezwykle prosty.

Przepis na ciasto z jabłkami
Składniki
- 3/4 szklanki cukru
- 4 szklanki mąki krupczatki
- 250 g masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1,5 kg jabłek
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
- Masło z mąką siekać nożem.
- Żółtka zmiksować z cukrem waniliowym i zwykłym oraz śmietaną. Masę wlać do mąki i dodać resztę składników (poza jabłkami).
- Wyrabiać ciasto. Jeśli będzie klejące, delikatnie podsypać je mąką.
- Po wyrobieniu przełożyć do woreczka i włożyć do lodówki na godzinę.
- Jabłka dokładnie obrać, umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Odcisnąć sok.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać mąką.
- Na przygotowaną formę przełożyć 1/2 ciasta. Dokładnie wyłożyć nim spód i boki.
- Na cieście ułożyć jabłka i posypać je cynamonem wedle uznania.
- Drugą część ciasta zetrzeć na tarce bądź rozwałkować, wyłożyć na wierzchu. Jeżeli decyzja padnie na rozwałkowanie, należy zrobić w nim dziurki.
- Ciasto włożyć na środkową półkę piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec przez 35 minut. Gotowy wypiek będzie zarumieniony.
- Wierzch posypać cukrem pudrem lub cynamonem.