Cofnij
+ servings

Przepis na idealne naleśniki

Magdalena
Czas przygotowania 1 godzina
Rodzaj Przekąski
Ilość 15

Składniki
  

  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki oleju kokosowego

Instrukcje
 

  • Do miski wlać odmierzoną wodę oraz mleko, a następnie dodać jajka oraz mąkę. 
  • Wszystkie składniki wymieszać tak, aby utworzyły jednolitą konsystencję bez grudek. Najlepiej użyć do tego celu blendera, ale z powodzeniem uzyskamy taki efekt również z pomocą widelca, intensywnie mieszając.
  • Dobrze rozgrzać patelnię wraz z dodatkiem odrobiny oleju kokosowego. Ważne jest, aby pamiętać o natłuszczeniu patelni przez rozpoczęciem smażenia każdego naleśnika. Dzięki temu nie będą one przywierać, a obracanie ich będzie łatwością.
  • Wylać za pomocą chochelki odpowiednią porcję przygotowanego wcześniej ciasta na rozgrzaną patelnię i rozprowadzić ją po całej jej powierzchni poprzez poruszanie nią na wszystkie strony.
  • Odwrócić naleśnik na drugą stronę, gdy ciasto na zewnętrznej stronie nie będzie już płynne. Smażyć przez krótką chwilę i odłożyć na talerz.
  • Od razu przejść do powtórzenia czynności od punktu 3-5 do czasu, aż całkowicie wykorzystamy ciasto.
Słowo kluczowe naleśniki
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!