Aromatyczne, elastyczne naleśniki, idealne do jedzenia zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Doskonale smakują również podawane samodzielnie. Przepis na idealne naleśniki może bez problemu przygotować każdy, bez względu na poziom umiejętności kulinarnych. Z podanych proporcji składników wychodzi około 15 naleśników, w zależności od grubości, jaką chce się uzyskać.
Podany przepis na idealne naleśniki z pewnością zasmakuje każdemu! Ich atutem bez wątpienia jest to, że każdy może dobrać do nich ulubione dodatki. Polecam skrojenie na osobnym talerzu owoców, postawienie obok nutelli, dżemu oraz bitej śmietany, aby dowolnie móc stworzyć idealną kompozycję dla siebie.

Przepis na idealne naleśniki
Składniki
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 3 łyżeczki oleju kokosowego
Sposób przygotowania
- Do miski wlać odmierzoną wodę oraz mleko, a następnie dodać jajka oraz mąkę.
- Wszystkie składniki wymieszać tak, aby utworzyły jednolitą konsystencję bez grudek. Najlepiej użyć do tego celu blendera, ale z powodzeniem uzyskamy taki efekt również z pomocą widelca, intensywnie mieszając.
- Dobrze rozgrzać patelnię wraz z dodatkiem odrobiny oleju kokosowego. Ważne jest, aby pamiętać o natłuszczeniu patelni przez rozpoczęciem smażenia każdego naleśnika. Dzięki temu nie będą one przywierać, a obracanie ich będzie łatwością.
- Wylać za pomocą chochelki odpowiednią porcję przygotowanego wcześniej ciasta na rozgrzaną patelnię i rozprowadzić ją po całej jej powierzchni poprzez poruszanie nią na wszystkie strony.
- Odwrócić naleśnik na drugą stronę, gdy ciasto na zewnętrznej stronie nie będzie już płynne. Smażyć przez krótką chwilę i odłożyć na talerz.
- Od razu przejść do powtórzenia czynności od punktu 3-5 do czasu, aż całkowicie wykorzystamy ciasto.