Cofnij
+ servings

Przepis na pad thai

Magdalena
Czas przygotowania 30 minuty
Rodzaj Główne dania
Ilość 4

Składniki
  

Pad thai

  • 300 g makaronu ryżowego
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 8 dużych obranych krewetek
  • 100 g pieczonego marynowanego tofu
  • 2 jajka
  • 100 g zielonych pędów czosnku
  • 200 g kiełków fasoli mung
  • 1/4 szklanki pokruszonych orzechów ziemnych
  • 1/2 cebuli szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g tajskiej marynowanej rzodkwi
  • limonka
  • olej do smażenia

Sos

  • 5 łyżek sosu rybnego
  • 4 łyżki cukru kokosowego
  • 3 łyżki pasty z tamaryndowca
  • odrobina soku z limonki
  • 2 łyżki sosu chilli
  • 1/2 szklanki zimnej wody

Instrukcje
 

  • W pierwszej kolejności suchy makaron ryżowy należy zalać ciepłą wodą. Gotowy do wrzucenia na patelnię powinien być po ok. 10 minutach.
  • Pędy czosnku lub zielone części dymki kroimy na kilka dużych części, drobno siekamy cebulę, czosnek i marynowaną rzodkiew.
  • Kroimy tofu w kostkę, mięso z kurczaka w paski.
  • W osobnym naczyniu mieszamy dokładnie składniki na sos.
  • o rozgrzanego woka lub głębokiej patelni wlewamy 2-3 łyżki stołowe oleju, wrzucamy cebulę, czosnek, tofu, mięso z kurczaka, krewetki, smażymy chwilę w wysokiej temperaturze.
  • Następnie robimy miejsce i wbijamy 2 jajka, które po chwili mieszamy z resztą składników będących już na patelni.
  • Dodajemy wyciągnięty z wody makaron ryżowy, zalewamy wszystkie składniki sosem, wrzucamy rzodkiew, pędy czosnku, połowę kiełków fasoli mung, ponownie mieszamy.
  • Dusimy potrawę przez chwilę. Stopień wysmażenia oraz ilość sosu który chcemy pozostawić na dnie zależy już tylko od nas.
  • Przekładamy makaron na talerze, dekorując każdą porcję pozostałymi kiełkami i kawałkiem limonki.
Słowo kluczowe kurczak, makaron, mięso
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!