Pad thai z kurczakiem, krewetkami, jajkiem i tofu.
Ten makaron to esencja słynnego na całym świecie tajskiego, ulicznego jedzenia. Poniższy przepis na Pad thai łączy w sobie typowe dla tej kuchni intensywne smaki i aromaty. To również świetny sposób na sycące, wartościowe i szybkie danie.
Podany przepis na Pad thai jest prosty w wykonaniu, mimo iż początkowo może sprawiać wrażenie skomplikowanego. Nadaje się na doskonale na posiłek właściwie o każdej porze dnia.

Przepis na pad thai
Składniki
Pad thai
- 300 g makaronu ryżowego
- 100 g piersi z kurczaka
- 8 dużych obranych krewetek
- 100 g pieczonego marynowanego tofu
- 2 jajka
- 100 g zielonych pędów czosnku
- 200 g kiełków fasoli mung
- 1/4 szklanki pokruszonych orzechów ziemnych
- 1/2 cebuli szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 30 g tajskiej marynowanej rzodkwi
- limonka
- olej do smażenia
Sos
- 5 łyżek sosu rybnego
- 4 łyżki cukru kokosowego
- 3 łyżki pasty z tamaryndowca
- odrobina soku z limonki
- 2 łyżki sosu chilli
- 1/2 szklanki zimnej wody
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności suchy makaron ryżowy należy zalać ciepłą wodą. Gotowy do wrzucenia na patelnię powinien być po ok. 10 minutach.
- Pędy czosnku lub zielone części dymki kroimy na kilka dużych części, drobno siekamy cebulę, czosnek i marynowaną rzodkiew.
- Kroimy tofu w kostkę, mięso z kurczaka w paski.
- W osobnym naczyniu mieszamy dokładnie składniki na sos.
- o rozgrzanego woka lub głębokiej patelni wlewamy 2-3 łyżki stołowe oleju, wrzucamy cebulę, czosnek, tofu, mięso z kurczaka, krewetki, smażymy chwilę w wysokiej temperaturze.
- Następnie robimy miejsce i wbijamy 2 jajka, które po chwili mieszamy z resztą składników będących już na patelni.
- Dodajemy wyciągnięty z wody makaron ryżowy, zalewamy wszystkie składniki sosem, wrzucamy rzodkiew, pędy czosnku, połowę kiełków fasoli mung, ponownie mieszamy.
- Dusimy potrawę przez chwilę. Stopień wysmażenia oraz ilość sosu który chcemy pozostawić na dnie zależy już tylko od nas.
- Przekładamy makaron na talerze, dekorując każdą porcję pozostałymi kiełkami i kawałkiem limonki.
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!