Wołowinę myjemy i umieszczamy w garnku, zalewamy wodą.
Marchewkę i pietruszkę myjemy i również wkładamy do garnka. Dosypujemy sól i pieprzy.
Wstawiamy garnek na mały ogień i gotujemy przez 6 godzin pod przykryciem.
Kiedy zupa zacznie wrzeć może pojawić się szum, który należy zebrać i wyrzucić.
W między czasie gotujemy jajka. Wkładamy je na gorącą wodę i gotujemy ok. 9 minut.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem na 5 minut, by napęczniały. Następnie kroimy je na drobne kawałki. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Po upływie 6 godzin z ramenu wyjmujemy wszystkie składniki.
Mięso wołowe oddzielamy od kości, do bulionu wrzucamy ponownie ładne kawałki - bez tłuszczu i włókien. Możemy również pokroić marchewkę w plasterki i także dodać ją do zupy.
Do garnka dodajemy przygotowane wcześniej grzyby mun, pokrojoną w kosteczkę dymkę ze szczypiorkiem i sos sojowy.
Podczas podawania ramenu w misce umieszczamy przekrojone na pół jajko, ugotowany makaron i posiekaną papryczkę chili, następnie zalewamy składniki przygotowanym ramenem.