Cofnij
+ servings

Przepis na ramen wołowy

Magdalena
Czas przygotowania 1 godzina
Rodzaj Główne dania
Ilość 4

Składniki
  

  • 1 kg mięsa wołowego
  • 2,5 l wody
  • 1 średnia marchewka
  • 1 sztuka korzenia pietruszki
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 2 łyżki soli
  • 2 jajek
  • 250 g makaronu udon lub chow mein
  • 1 sztuka cebuli dymki
  • 20 g suszonych grzybów mun
  • 20 ml sosu sojowego
  • 1 sztuka papryczki chilli

Instrukcje
 

  • Wołowinę myjemy i umieszczamy w garnku, zalewamy wodą.
  • Marchewkę i pietruszkę myjemy i również wkładamy do garnka. Dosypujemy sól i pieprzy.
  • Wstawiamy garnek na mały ogień i gotujemy przez 6 godzin pod przykryciem.
  • Kiedy zupa zacznie wrzeć może pojawić się szum, który należy zebrać i wyrzucić.
  • W między czasie gotujemy jajka. Wkładamy je na gorącą wodę i gotujemy ok. 9 minut.
  • Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem na 5 minut, by napęczniały. Następnie kroimy je na drobne kawałki. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  • Po upływie 6 godzin z ramenu wyjmujemy wszystkie składniki.
  • Mięso wołowe oddzielamy od kości, do bulionu wrzucamy ponownie ładne kawałki - bez  tłuszczu i włókien. Możemy również pokroić marchewkę w plasterki i także dodać ją do zupy.
  • Do garnka dodajemy przygotowane wcześniej grzyby mun, pokrojoną w kosteczkę dymkę ze szczypiorkiem i sos sojowy.
  • Podczas podawania ramenu w misce umieszczamy przekrojone na pół jajko, ugotowany makaron i posiekaną papryczkę chili, następnie zalewamy składniki przygotowanym ramenem.
Słowo kluczowe ramen, zupa
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!