Kuchnia japońska zazwyczaj kojarzy się nam z sushi. Warto jednak wiedzieć o tym, że Japończycy mają jeszcze jedno godne uwagi popisowe danie. Jest nim ramen, czyli pyszna zupa gotowana na mięsie wołowym z kością. Każdy, kto choć raz jej spróbuje, będzie chciał jeść ją jak najczęściej. Przygotowanie ramenu jest dość czasochłonne, jednak warto poświęcić kilka godzin na przygotowanie zupy, ponieważ jej smaku nie można porównać z żadną inną potrawą.
Tak podana zupa na pewno zrobi na wszystkich wizualne wrażenie, najważniejsze są jednak doznania smakowe, której zostają na podniebieniu i w pamięci.

Przepis na ramen wołowy
Składniki
- 1 kg mięsa wołowego
- 2,5 l wody
- 1 średnia marchewka
- 1 sztuka korzenia pietruszki
- 1 łyżka ziaren pieprzu
- 2 łyżki soli
- 2 jajek
- 250 g makaronu udon lub chow mein
- 1 sztuka cebuli dymki
- 20 g suszonych grzybów mun
- 20 ml sosu sojowego
- 1 sztuka papryczki chilli
Sposób przygotowania
- Wołowinę myjemy i umieszczamy w garnku, zalewamy wodą.
- Marchewkę i pietruszkę myjemy i również wkładamy do garnka. Dosypujemy sól i pieprzy.
- Wstawiamy garnek na mały ogień i gotujemy przez 6 godzin pod przykryciem.
- Kiedy zupa zacznie wrzeć może pojawić się szum, który należy zebrać i wyrzucić.
- W między czasie gotujemy jajka. Wkładamy je na gorącą wodę i gotujemy ok. 9 minut.
- Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem na 5 minut, by napęczniały. Następnie kroimy je na drobne kawałki. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Po upływie 6 godzin z ramenu wyjmujemy wszystkie składniki.
- Mięso wołowe oddzielamy od kości, do bulionu wrzucamy ponownie ładne kawałki - bez tłuszczu i włókien. Możemy również pokroić marchewkę w plasterki i także dodać ją do zupy.
- Do garnka dodajemy przygotowane wcześniej grzyby mun, pokrojoną w kosteczkę dymkę ze szczypiorkiem i sos sojowy.
- Podczas podawania ramenu w misce umieszczamy przekrojone na pół jajko, ugotowany makaron i posiekaną papryczkę chili, następnie zalewamy składniki przygotowanym ramenem.