Cofnij
+ servings

Przepis na cynamonowy pilaw z bakłażanem

Magdalena
Czas przygotowania 45 minuty
Rodzaj Przekąski
Ilość 4

Składniki
  

  • 1 mały bakłażan
  • 2 łyżki soli
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 posiekane cebule
  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 1,5 szklanki wody
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 duży pomidor
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2-3 łyżki grubo pokrojonych pistacji

Instrukcje
 

  • Bakłażana przekładamy do miski, zalewamy wodą oraz wsypujemy pół łyżki soli.
  • Pozostawiamy na pół godziny.
  • Wyciągamy i odsączamy bakłażana.
  • Dusimy bakłażana na patelni na dwóch łyżkach oliwy.
  • Odkładamy do ostygnięcia.
  • Na patelni, na której smażył się bakłażan szklimy cebulę.
  • Dodajemy ryż stale mieszając.
  • Wlewamy wodę oraz dodajemy cynamon, sól i rodzynki.
  • Gotujemy aż ryż będzie miękki.
  • Spulchniamy ryż widelcem.
  • Dodajemy pomidora oraz usmażone wcześniej bakłażany.
  • Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut.
  • Odkrywamy potrawę i pozostawiamy na kolejne 10 minut.
  • Posypujemy pilaw świeżym koperkiem.
  • Dodajemy pokrojone pistacje.

Uwagi

Jak widać, przygotowanie tego dania nie jest skomplikowane. Doskonale sprawdzi się ono zarówno jako przekąska, kolacja, jak i danie na imprezę.
Jest świeże, niecodzienne, jego smak może początkowo zaskakiwać. Jeśli jednak przepadamy za kuchnią wschodu i lubimy jeść potrawy wegetariańskie i ograniczać mięso - jest to ciekawa propozycja, którą z całą pewnością warto przetestować.
Słowo kluczowe wegetariańska
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!