Poszukując przepisów na zdrowe i smakowite dania nie sposób nie wspomnieć o tych, które opierają się na ryżu. Potrawy z ryżem są sycące, zapewniają energię do działania a jednocześnie nie są tuczące.
Jednym z dań, które warto wykonać we własnej kuchni jest pilaw, czyli tradycyjna potrawa wschodnia, która opiera się na ryżu, warzywach oraz dodatku innych składników (w tym mięsa).
Warto jednak mieć świadomość, że pilaw może być również wykonany w wersji wegetariańskiej z zastosowaniem przypraw, które początkowo moga wydawać się niezbyt pasujące do tego typu dań. Przykładem może być pilaw z bakłażanem, z dodatkiem cynamonu, na który przepis znajduje się poniżej. To danie o ciekawym i bogatym smaku, które warto poznać.

Przepis na cynamonowy pilaw z bakłażanem
Składniki
- 1 mały bakłażan
- 2 łyżki soli
- 1/4 szklanki oliwy
- 2 posiekane cebule
- 1 szklanka ryżu basmati
- 1,5 szklanki wody
- 1/4 szklanki rodzynek
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1 duży pomidor
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2-3 łyżki grubo pokrojonych pistacji
Sposób przygotowania
- Bakłażana przekładamy do miski, zalewamy wodą oraz wsypujemy pół łyżki soli.
- Pozostawiamy na pół godziny.
- Wyciągamy i odsączamy bakłażana.
- Dusimy bakłażana na patelni na dwóch łyżkach oliwy.
- Odkładamy do ostygnięcia.
- Na patelni, na której smażył się bakłażan szklimy cebulę.
- Dodajemy ryż stale mieszając.
- Wlewamy wodę oraz dodajemy cynamon, sól i rodzynki.
- Gotujemy aż ryż będzie miękki.
- Spulchniamy ryż widelcem.
- Dodajemy pomidora oraz usmażone wcześniej bakłażany.
- Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut.
- Odkrywamy potrawę i pozostawiamy na kolejne 10 minut.
- Posypujemy pilaw świeżym koperkiem.
- Dodajemy pokrojone pistacje.
Notatki
Jest świeże, niecodzienne, jego smak może początkowo zaskakiwać. Jeśli jednak przepadamy za kuchnią wschodu i lubimy jeść potrawy wegetariańskie i ograniczać mięso - jest to ciekawa propozycja, którą z całą pewnością warto przetestować.