Cofnij
+ servings

Przepis na zapiekankę casserole z kiełbasą chorizo i białą kukurydzą

Magdalena
Czas przygotowania 2 godziny 30 minuty
Rodzaj Główne dania
Ilość 4

Składniki
  

  • 250 g ziaren białej kukurydzy
  • 1/2 puszki kukurydzy żółtej
  • 1/2 puszki fasoli czerwonej
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 1 cebula czerwona
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 150 g sera żółtego cheddar
  • sól, pieprz, kmin, świeża kolendra, epazote

Instrukcje
 

  • Jeśli korzystamy z kukurydzy do gotowania należy ją moczyć w wodzie przez całą noc.
  • Gotujemy kukurydzę przez ok 1,5 godziny.
  • Kukurydzę z puszki odsączamy.
  • Kroimy cebulę w kostkę.
  • Kiełbasę chorizo kroimy w półksiężyce.
  • Siekamy paprykę.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
  • Smażymy cebulę przez około minutę.
  • Dodajemy kiełbasę chorizo.
  • Smażymy przez ok 7 minut.
  • Dodajemy paprykę, kukurydzę, fasolę oraz przyprawy.
  • Pomidory z puszki blendujemy, dodajemy do patelni.
  • Dodajemy białą kukurydzę oraz starty ser.
  • Czekamy aż ser się rozpuści a woda z pomidorów odparuje.
  • Przekładamy składniki do naczynia żaroodpornego posmarowanego delikatnie oliwą.
  • Posypujemy resztą startego sera oraz kolendrą.
  • Pieczemy przez 10 minut w temperaturze wynoszącej ok 180 stopni.

Uwagi

Zapiekanka doskonale sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i jako przekąska na imprezę lub spotkanie ze znajomymi. Aby nie rozsypywała się na talerzu, po wyjęciu jej z piekarnika warto poczekać chwilę, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą za pomocą stygnącego sera. Dzięki temu będzie prezentować się o wiele bardziej estetycznie.
Słowo kluczowe mięso
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!