Zapiekanki to ulubione dania wielu osób. Nie ma w tym nic dziwnego. Są sycące, łatwe w przygotowaniu i doskonale sprawdzają się jako szybkie danie obiadowe w sytuacji, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie.
Jednym z ciekawych wariantów zapiekanek jest meksykańskie casserole z kiełbasą chorizo i białą kukurydzą. To zapiekanka, która składa się zaledwie z kilku składników, dzięki czemu jej przygotowanie nie sprawi problemów nawet osobom początkującym w kuchni.

Przepis na zapiekankę casserole z kiełbasą chorizo i białą kukurydzą
Składniki
- 250 g ziaren białej kukurydzy
- 1/2 puszki kukurydzy żółtej
- 1/2 puszki fasoli czerwonej
- 200 g kiełbasy chorizo
- 1 cebula czerwona
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 papryki czerwonej
- 150 g sera żółtego cheddar
- sól, pieprz, kmin, świeża kolendra, epazote
Sposób przygotowania
- Jeśli korzystamy z kukurydzy do gotowania należy ją moczyć w wodzie przez całą noc.
- Gotujemy kukurydzę przez ok 1,5 godziny.
- Kukurydzę z puszki odsączamy.
- Kroimy cebulę w kostkę.
- Kiełbasę chorizo kroimy w półksiężyce.
- Siekamy paprykę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
- Smażymy cebulę przez około minutę.
- Dodajemy kiełbasę chorizo.
- Smażymy przez ok 7 minut.
- Dodajemy paprykę, kukurydzę, fasolę oraz przyprawy.
- Pomidory z puszki blendujemy, dodajemy do patelni.
- Dodajemy białą kukurydzę oraz starty ser.
- Czekamy aż ser się rozpuści a woda z pomidorów odparuje.
- Przekładamy składniki do naczynia żaroodpornego posmarowanego delikatnie oliwą.
- Posypujemy resztą startego sera oraz kolendrą.
- Pieczemy przez 10 minut w temperaturze wynoszącej ok 180 stopni.
Notatki
Zapiekanka doskonale sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i jako przekąska na imprezę lub spotkanie ze znajomymi. Aby nie rozsypywała się na talerzu, po wyjęciu jej z piekarnika warto poczekać chwilę, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą za pomocą stygnącego sera. Dzięki temu będzie prezentować się o wiele bardziej estetycznie.
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!