Cofnij

Pierniczki świąteczne

Magdalena
Przepis na pierniczki świąteczne
Czas przygotowania 1 godzina
Rodzaj Desery

Składniki
  

  • 100 g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 1 jajko
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • sok z mandarynki
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 3 łyżki miodu

Instrukcje
 

  • Do garnuszka wrzucamy masło i dodajemy miód. Rozpuszczamy na małym ogniu.
  • Wsypujemy do dużej miski mąkę, przyprawę do piernika, cukier trzcinowy i mieszamy. Następnie dodajemy jajko, sok z jednej mandarynki oraz rozpuszczone masło z miodem.
  • Wszystkie składniki zagniatamy tak długo, aż uzyskamy jednolitą masę.
  • Całość owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy ( najlepiej przez papier do pieczenia ) na grubość około 3 mm i za pomocą foremek wycinamy pierniki.
  • Przygotowane pierniczki pieczemy około 8 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Smacznego!
Słowo kluczowe ciastka, święta
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!