Pierniczki świąteczne
Magdalena
Przepis na pierniczki świąteczne
Czas przygotowania 1 godzina godzinę
- 100 g masła
- 3 szklanki mąki pszennej typ 450
- 1 jajko
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- sok z mandarynki
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 3 łyżki miodu
Do garnuszka wrzucamy masło i dodajemy miód. Rozpuszczamy na małym ogniu.
Wsypujemy do dużej miski mąkę, przyprawę do piernika, cukier trzcinowy i mieszamy. Następnie dodajemy jajko, sok z jednej mandarynki oraz rozpuszczone masło z miodem.
Wszystkie składniki zagniatamy tak długo, aż uzyskamy jednolitą masę.
Całość owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy ( najlepiej przez papier do pieczenia ) na grubość około 3 mm i za pomocą foremek wycinamy pierniki.
Przygotowane pierniczki pieczemy około 8 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Słowo kluczowe ciastka, święta