Dzięki temu przepisowi przygotujesz szybko i łatwo pierniczki świąteczne. Wystarczy Ci tylko kilka składników, aby zrobić słodkie przysmaki.
Święta to idealny moment na spędzenie wspólnie czasu z przyjaciółmi, rodziną przy jednym stole. Nie ma nic lepszego, niż celebrowanie go przy aromatycznych i smacznych potrawach. Pierniczki świąteczne to oczywiście smakołyk, którego nie może zabraknąć! Wykonywane na miliony sposobów do obdarowania bliskich, rodziny, czy jako ozdoba na choinkę. Pięknie udekorowane cieszą oko, a jeszcze długo po świętach ich smak pozwala wracać do wspomnień.

Pierniczki świąteczne
Składniki
- 100 g masła
- 3 szklanki mąki pszennej typ 450
- 1 jajko
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- sok z mandarynki
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 3 łyżki miodu
Instrukcje
- Do garnuszka wrzucamy masło i dodajemy miód. Rozpuszczamy na małym ogniu.
- Wsypujemy do dużej miski mąkę, przyprawę do piernika, cukier trzcinowy i mieszamy. Następnie dodajemy jajko, sok z jednej mandarynki oraz rozpuszczone masło z miodem.
- Wszystkie składniki zagniatamy tak długo, aż uzyskamy jednolitą masę.
- Całość owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy ( najlepiej przez papier do pieczenia ) na grubość około 3 mm i za pomocą foremek wycinamy pierniki.
- Przygotowane pierniczki pieczemy około 8 minut w temperaturze 180 stopni.
- Smacznego!