Zaczynamy od przygotowania pomidorów. Nacinamy ich skórkę w krzyż, wrzucamy do miski, zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na około 60 sekund. Dzięki temu łatwiej będzie nam je obrać.
Po tym czasie wodę odlewamy i hartujemy pomidory zimną wodą dosłownie kilkanaście sekund. Obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Oliwę z oliwek rozgrzewamy w garnku i na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną cebulę przez 3 minuty, aż się zeszkli i zmięknie.
Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i smażymy przez 30 sekund.
Sos zalewamy winem, po czym gotujemy jeszcze przez 2 minuty, żeby alkohol wyparował, zostawiając przyjemny posmak.
Dodajemy przygotowane wcześniej pomidory, koncentrat pomidorowy, cukier, i kostkę bulionową. Gotujemy przez 20-30 minut, aż sos zgęstnieje.
Na koniec przyprawiamy sos solą, pieprzem, wrzucamy świeżą bazylię i jeśli zajdzie potrzeba miksujemy.
Gotowy sos pomidorowy można przechowywać w słoikach. Wystarczy do tego 30 minutowa pasteryzacja w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni.
Smacznego!