Najlepszy klasyczny sos pomidorowy zrobisz oczywiście ze świeżych dojrzałych pomidorów i jest on podstawą do wielu dań. Doskonale pasuje do grillowanych warzyw, owoców morza, mięsa, makaronów czy pizzy. Kiedy opanujesz jego przygotowanie do perfekcji, będziesz w stanie dopasować go do wielu potraw. Można go przechowywać w słoikach i kiedy najdzie ochota, wykorzystać z takimi składnikami, jakie akurat masz pod ręką.

Jak zrobić klasyczny sos pomidorowy?
Składniki
- 1 kg świeżych pomidorów
- 1 duża czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kieliszek białego wina
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 kostka bulionu warzywnego
- świeża bazylia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Zaczynamy od przygotowania pomidorów. Nacinamy ich skórkę w krzyż, wrzucamy do miski, zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na około 60 sekund. Dzięki temu łatwiej będzie nam je obrać.
- Po tym czasie wodę odlewamy i hartujemy pomidory zimną wodą dosłownie kilkanaście sekund. Obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- Oliwę z oliwek rozgrzewamy w garnku i na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną cebulę przez 3 minuty, aż się zeszkli i zmięknie.
- Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i smażymy przez 30 sekund.
- Sos zalewamy winem, po czym gotujemy jeszcze przez 2 minuty, żeby alkohol wyparował, zostawiając przyjemny posmak.
- Dodajemy przygotowane wcześniej pomidory, koncentrat pomidorowy, cukier, i kostkę bulionową. Gotujemy przez 20-30 minut, aż sos zgęstnieje.
- Na koniec przyprawiamy sos solą, pieprzem, wrzucamy świeżą bazylię i jeśli zajdzie potrzeba miksujemy.
- Gotowy sos pomidorowy można przechowywać w słoikach. Wystarczy do tego 30 minutowa pasteryzacja w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni.
- Smacznego!
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!